Blogg

 

Processed with VSCO with a6 presetFör mig känns det helt fantastiskt att få chansen att hålla i en sådan här grupp. Då jag själv gjort en lång resa i ämnet. Från en tid då min egen självkänsla var på noll, jag förstod inte det då och hur jag hamnat där. Att den där tiden när jag var utfryst i skolan satt sina spår så djupt att jag inte ens förstod att det var mobbning jag utsatts för förrän långt senare. Att den låga självkänslan från den tiden sen hängt med mig och att jag flera år senare hittade verktyg att börja arbeta aktivt med min personliga utveckling och framför allt min självkänsla. Än idag får jag påminna mig om att jag duger som jag ä, men idag är mina dåliga självkänsla-dagar allt mer stabila än förr. Men det är det som är det fina, vi blir aldrig klara, personlig utveckling är en ständig process då vi är i konstant förändring. Det gäller bara att försöka njuta lite av resan under tiden, och det är precis det jag gör när jag får äran att stötta andra i sin resa påväg mot en stadigare självkänsla. BeYou, its enough!

BeYou är en stödgrupp som är till för alla oavsett om du är blyg, pratglad, skeptiskt, positiv, rädd, ledsen, orädd… Kom som du är. Ledarna Sofie A, till höger på bilden och som skrivit denna text samt Sofia tar emot dig. Vi startar 21/6. För datum och anmälan, kika här! 

Var med och bidra till vår lägerverksamhet, Tilialäger 2016. Nedan ser du beskrivning av vad bidraget kommer medverka till och hur planen ser ut. Du kan läsa mer och sätta in din gåva via våra vänner Polstjärna.

10380759_334987246626003_7904492647276007604_n

Vad kommer ditt bidrag att medverka till?
Redan under april och maj månad märker Tilia av en ökad oro bland de ungdomar som söker sig till organisationen. Kommer ni finnas kvar? Jag är så rädd att bli helt ensam! Är vanliga funderingar som fyller mailkorgen.

Dessa ungdomar är känsliga när rutiner bryts under sommartid. Samtidigt lever de i en tid med mycket outtalade krav omkring sig, som Tilia anser att de behöver få hjälp med att kunna hantera.

Därför erbjuder de varje år 15 ungdomar att medverka på Tilias läger, där man får uppleva en paus från vardagens stress och prestationskrav och samtidigt finna verktyg och nycklar att framåt fortsätta kunna förhålla sig till livet.

Så många som 1 av 4 unga mellan 16 och 24 år lider av psykisk ohälsa. I ett samhälle med utbredda sociala medier, en stor fixering vid kropp och utseende samt många val i ett komplicerat skolsystem är självkänslan grundläggande för att kunna göra sunda val i livet.

Tidsplan för lägret
25-31 juli 2016.

Dag 1: Välkomstdag samt tema självkänsla och självförtroende.

Dag 2: Tema kropp & ideal

Dag 3: Tema tanke, känsla, handling

Dag 4: Tema stress och prestation

Dag 5: Tema Relationer

Dag 6: Tema motivation

Dag 7: Packa samt avslut.

Budget för 15 ungdomar, 6 huvudledare och 2 ”hjälpledare” samt kock och hjälpredor i köket, totalt 26 personer

24 900 kr till boende på Skatboet på Värmdö i Stockholms skärgård

18 200 kr till mat (100 kr/person och dag i 7 dagar)

8 857 kr minibuss

2 000 kr till material för temakvällar samt rekvisita till lekar/spel

4 500 kr till resor för icke Stockholmsbaserade lägerledare

Totalt: 58 457 kr

Ha en fortsatt fin söndag kära ni! <3

BeYou AliceVi har efter önskemål från våra stödsökande alltid öppet tider då mycket annat stänger ner. Sommaren är en sån tid. Förutom vår chatt som nyöppnar 13 juni kör vi även igång en ny omgång av BeYou i Stockholm.

Datum: 21/6, 23/6, 28/6, 30/6, 5/7

Ledare: Sofie A & Sofia E

BeYou är en stödgrupp där vi pratar om självkänsla, vad skillnaden mellan detta och självförtroende är. Vi testar tankar, får fundera, måla, rita och skriva om den egna processen och resan ledd av två ledare från Tilia. Man delar med sig av det som känns ok till gruppen, inspireras av andras tankar och funderingar. Får förhoppningsvis nya insikter för ett lite mer rikt och fritt liv.

Har du frågor eller funderingar/vill anmäla dig – här hittar du all info!

Hoppas vi ses<3

Gör dig själv en tjänst, testa ställa dig på en höjd så du kan blicka ner.
Det ska helst finnas mycket människor där nere, och det ska helst vara på väg. Stress. Jobb. Ja du vet resten. Dom får gärna ha kaffe i handen och springa in i varandra, för att sedan blicka snabbt över axeln sucka och snabbt fortsätta.
Byt ut alla vuxna och se dom som små barn.
Blir det inte komiskt? nawar hav
Som om man egentligen på riktigt vet var man ska? Som om den som gör mest och snabbast vinner?
Vinner vad? Dom jobbar för framtiden men missar sina liv.
Något är från grunden skevt.
Men om du är redo för att släppa den här bilden av livet så gör det. Annars fortsätt, det är också okej.
Men kan vi åtminstone anpassa oss till våran fysiska miljö runt omkring utan att förstöra den?
Kan vi åtminstone sluta med att bete oss illa mot varandra på grund av olikheter och se det som livets nyanser.
Livet är en sång inte ett marathon. Det skall vara olika det var det som var meningen. Inte snabbt, men olika.
Våga göra fel. Fel är inte motsatsen till rätt. Att fela är att våga göra vad man drömmer om, för att sedan flyga.

 

// Nawar

Jag stirrar på henne, hon stirrar på mig. Jag hatar henne, hon hatar mig. Jag gråter, gråter varje gång jag ser henne. När jag står där framför helkropps spegeln och gråter, stirrar på den äckliga och ärriga kroppen så känner jag bara hat. Jag känner hat och förtvivlan över att personen jag ser är jag, jag vill vara allt annat än jag.
Jag kände att jag aldrig dög, jag var aldrig tillräckligt bra på något. Det enda jag kunde var att vara dålig, dålig på allt. Genom att alltid sträva efter att vara någon annan så tappade jag bort mig själv. Jag visste verkligen inte vem jag var och vad jag egentligen gjorde här. Vad jag än tog mig för var det aldrig bra och trots att de var exemplariskt utfört var det ändå aldrig tillräckligt.
Att gå i en ständig panik över vad folk tyckte, tänkte och kände gjorde att jag isolerade mig. Jag kunde inte träffa på människor i onödan för vad skulle hända om jag gjorde fel, sa fel eller inte dög när andra såg. Jag var aldrig bra, vad jag än gjorde var de dåligt. Vad skulle folk då tycka, tänka eller säga om jag skulle göra någonting som var dåligt eller fel? Jag var så rädd, rädd för andra människors reaktioner.
Jag blev som ett tomt skal som endast gick på autopilot, jag levde i min orimliga bubbla med orimliga krav på mig själv. Jag var ledsen och frustrerad men frustrationen som bubblade på insidan tog jag ut på mig själv. För jag var inte värd något, vad spelade det för roll att jag hatade mig själv?  ghhhvk
Sedan fick jag höra den lilla meningen som lyder ” Det blir aldrig fel, bara annorlunda ” . Till en början brydde jag mig inte speciellt mycket om de där orden, det var bara ord. Men i takt med att jag växte i mig själv, mognade och sakta hittade tillbaka till mitt inre, till mig själv. Så växte även den meningens betydelse för mig. För det är verkligen så, hur fel eller dålig jag kände mig var jag aldrig dålig. Även fast resultaten inte blev perfekta var det inte jag som var usel, jag var inte mina prestationer. För saker var egentligen aldrig fel, jag var aldrig fel det blev bara annorlunda.
Nu står jag här igen och stirrar på henne. Stirrar på tjejen som jag än gång hatade mer än allt. Idag kan jag tycka om henne och de dagar jag tycker mindre om henne kan jag acceptera henne. För jag hatar henne inte längre, vi är ett team hon och jag. Den där tjejen i spegeln som är så omtyckt av så många, tänk vad fint att jag får vara ett med henne.
Och tänk så fint att du får vara ett team med dig, du som är så sjukt älskad och värdefull! För kom ihåg att de blir aldrig fel, bara annorlunda .
//Amanda

 

 

 

21 / 04 / 2016

“Finn din äkta styrka”

“Fortsätt våga ta plats”

“Inspirera andra”

“Njut av att äta”

“Nu börjar det”

BeYou

….är bara några av alla bra budskap ungdomarna satte upp för sig själva igår när vi hade sista tillfället av vår “BeYou-grupp” i Stockholm, en stödgrupp med syfte att stärka ungas självkänsla.

Under fem tillfällen pratar vi om bland annat stress och prestation, ideal och kropp, relationer och motivation. Sista tillfället sätter vi upp en målbild i form av mooodboards.

Vi fortsätter köra BeYou löpande och nästa tillfälles start är nu på måndag i Göteborg. Anmäl dig till beyou@foreningentilia.se <3

Varmt välkomna till ny vecka med oss.

Hoppas du mår ok. Att livet tar dig framåt. Att du står, går, faller, men reser dig igen. Lär dig av det som går mindre bra för att det ska kunna gå bättre.

Talkshow måndag

Denna vecka kör vi igång idag med att vår grundare Annso Blixt gästar Radiohuset och Talkshow i P4 & P5, så ni vet vad ni ska ratta in ;). Vi länkar såklart till klippet på våra sociala medier sedan.

Pärldagar lördag

På lördag har både Malmö och Stockholm sina pärldagar. Pärldagarna är den aktivitet hos Tilia du inte behöver vara medlem för att delta i. Du kommer alltså bara precis som du är och ingen avgift eller anmälan krävs.

12755432_10208669832573388_237916319_oVi kommer att berätta om Tilia som verksamhet på plats och du har möjlighet att fråga våra volontärer om vårt arbete. Söker du stöd ber vi dig vända dig till foreningentilia.se

Du har möjlighet att köpa armband på plats.
Du kan betala via Swish eller kontant, armbanden kostar 100 kr/st. (Ta gärna med jämn pengar).

Vill du kika in mer info kan du kika in våra events på Fb här!

Stockholm, kl 11 – 14. Elite Palace hotell, St:Eriksgatan 115

Malmö, kl 12 – 15. Triangeln Köpcentrum, Södra Förstadsgatan 41

Hoppas vi ses! <3

 

Ni vet det där med att ta hand om sig själv. Denna text skrev jag för ett tag sen innan jag blev bjuden på en SPA-helg. “Det är så konstigt bara. Inte min grej att på beställning bah “nu ska du njuta!” – men jag vet att jag behöver det så är så tacksam och det ska bli så skönt. Förutom känslan av att jag vill att fler ska få möjligheten att koppla av ibland. Fler som behöver det mångt i större utsträckning än mig. Ensamstående, ensamkommande, eller mest bara den som är ensam. Alla de föräldrar jag i helgen pratat med som krigar för sina barn som mår dåligt. Att den personen ska få två varsamt placerade händer på huden som inger trygghet och avkoppling. En stund av “bara vara”. För att orka.” Det behöver så klart inte handla om något som att gå på SPA, ibland är det svårt nog att känna att man är värd en god tanke, kost eller relation. Men, jag har börjat få pail på de där. Genom att öva.

healing

 

Tankar, känslor, handlingar hör ihop. Ibland är tankar och känslor negativa och får oss att handla i en riktning som inte är positiv mot varken kropp eller själ. Men ibland måste man gå helt tvärtemot vad man tänker och känner och bara GÖRA! Sakta men säkert kan man förändra tankebanorna och även känslan hänger tillslut med. Jag brukar tänka att oavsett hur många därute som mer skulle behöva en god tanke, en SPA-dag eller vad det nu är jag själv kan tvivla på om jag är värd, försöker jag tänka att “det är så himla onödigt om fler än nödvändigt lider” – alltså att inte ens den som lider skulle missunna dig nått bra. För om du mår bra, kan du sen sträcka ut en hand. Vilket i sin tur ökar välmående ytterligare. <3

Inlägg 6 & 7 av gästpostningarna hos Instagram-kontot @psykofobi kommer här:

Jag klarar inte av att se skräckfilmer för jag blir så sjukt rädd, jag är hellre utan det, för den obehagliga känslan det lämnar i mig är inte värt det. Det sitter kvar för länge. Jag observerar, har märkt att jag lägger märke till saker, situationer, som ingen i mitt sällskap gör.

Jag har känt så himla mycket, haft svårt att fatta beslut, tagit hand om allt och alla i min omgivning, lite så det nästan kan kallas överdrivet. Folk har fått säga till mig, ”var inte så snäll” – men det har ju bara blivit konstigt för mig. Jag kan ju inte vara något jag inte är. Jag har försökt med vassa armbågar och allt det där, men det passar mig inte. Blir fel. Jag ser hellre att alla mår bra, och att vi alla trivs än att enbart jag själv gör det. För då får jag dåligt samvete.
Jag har aldrig fattat vart jag ska göra av allt det som jag känner. Jag har länge försökt döva det genom att fly. Hela mitt jäkla liv har jag bara flytt. Aldrig vågat känna. Aldrig vågat vara det eller den ”jag är”. Jag har flytt genom ätstörningar, genom att rent fysiskt flytta på mig, resa, äventyra, bo överallt och ingenstans. Utomlands och i Sverige. Flytt in i arbete.avsn-11

 

Något som jag tror skulle ha hjälpt mig på vägen, bort från den känslan om att alltid vara fel. Aldrig passa in. Att det är NÅNTING med mig, men jag vet inte vad, skulle kunna varit informationen om högkänslighet, HSP.
Ni kan säkert redan ha hört om det, men vi ändå ta upp det, då jag tror många skulle bli hjälpta av att känna till begreppet. Till avsnittet om HSP med Tiliapodden!

Blir det inte tufft att jobba med ungas psykiska ohälsa varje dag, om man känner och tänker så mycket?
Är en fråga jag får ofta. Jag tycker känslan när jag mådde dåligt var den värsta, när jag kände att jag hade så mycket inom mig, men inte förmådde mig göra något. Idag är jag dagligen tacksam att jag kan driva Tilia, jag är glad för det “lilla” som för mig kommit att bli det stora – en grå novembermorgon på bussen när regnet smattrar mot rutan och människor omkring mig stressar vidare, kan jag stanna upp, andas, få lycko-rus, av att livet utan ångest är en sån befrielse, det är så lätt att bara andas.
Jag måste dock hela tiden vara vaksam. Jag är medveten om att jag lätt är självkritisk, har höga krav på mig själv (och andra) och det säger bara swosh så har jag tagit på mig för mycket.
Jag övar hela tiden på att sätta gränser och det har blivit A och O för mig för att fungera. Får ofta påminna min omgivning som inte är som mig, att jag måste ha mitt space, annars blir det bara knas.
SÅ: eftersom jag är så här, har jag min plan för egenomsorg att falla tillbaka på. Lite som en allergiker har sin medicin. Om ni vill testa: rita upp en egen plan. Gör en grund med tre cirklar, jag har “fysiskt”, “mentalt” och “känslomässigt” på min, men det är valfritt, sedan kan man fylla på den stressfria dagar när man har nära kontakt med de egna behoven. Sen är det bara att fylla almanackan “baklänges”: dina behov först! Take care! /Annso

Inlägg 5 av gästpostningarna hos Instagram-kontot @psykofobi kommer här:

Vad är det egentligen som är vackert? Fokus på yta som blir destruktivt för vissa? Titlar, status, att sätta sig själv främst?
Eller ligger det vackra i det enkla?
De små små linjer längs mina ögon. Som inristningar i huden. De som är bevis på alla skratt genom åren.
Är det alla ärr? Ett längs hela min armbåge, en påminnelse om mitt suveräna försök att lära mig åka longboard en solig bakisdag med en av mina bästa killkompisar. Ärret på mitt knä – moppevurpa med efterföljande asgarv. Ni vet de typiska man bara kan ha med sin bästis man åkte med överallt då man var 16.
Ärren på fingrarna, som vittnar om allt jag klämde mig på och fastnade i som okontrollerbart och minst sagt aktiv unge i mina yngre år. När jag var fri.

klippa
Kilon på min kropp, som vittnar om att jag tog ett beslut, om att aldrig följa upp modellscoutens förslag, förrän alla kroppar och storlekar accepteras. Aldrig.
Det som glittrar till i ögonen, när jag tänker på de små som jag älskar.
Är det känslan? I min själ. Som tidigt fått mig känna mig annorlunda… Men som jag nu väljer att se som att det gett mig förmågan att ständigt iaktta, begrunda och SE saker. Gett mig förmågan att använda andra sinnen än de självklara i olika situationer. Det har gett mig empati, förståelse för så mycket. Gett mig Tilia, skapat tillsammans med andra.
Är det inte dessa påminnelser. Om att vi levt medans åren går, som är skönhet? Som är vackert.
Alla dessa yttre och inre drag, som gör att jag är jag. Och kunnat skapa ett “vi”

Är det inte dax att skapa egna ideal? Eller inga? Visst, “samhället” har ett ansvar, men samhället är vi.
Varje gång vi handlar gör vi ett ställningstagande. Varje gång vi väljer vart vi vill rikta blicken och vilka vi vill eftersträva och se upp till, har vi ett val. Och då hoppas jag att ett entydigt yttre (ofta fejkat/retuscherat) ideal inte ska få tala. Jag hoppas också man försöker se igenom handlingar som göder egot mer än själen. Handlingar som gynnar en enskild individ mer än andra och varandra. Att vi väljer våra “förebilder” med omsorg. /Annso


1 2 3 4 60
Följ oss:

twitter facebook instagram

Chatten har uppehåll tom vecka 24!

Chatten har ett uppehåll för upprustning och nyrekrytering. Vi öppnar igen 13 juni vecka 24, vi ser fram emot det så mycket!

Du är trygg hos oss, det du berättar stannar här. Vi har avlagt tystnadslöfte, men har inte tystnadslöfte mellan varandra i föreningen. Som ideell förening har vi inte anmälningsplikt, men vi hjälper dig gärna med alla processer som rör dig om du vill gå vidare med något. Du har alltid möjlighet att vara anonym!

Tilia på Twitter

Copyright 2012 Builder - Company. Design by OrangeIdea