Chatt

Välkommen till Tilias chatt!

Vi har öppet varje dag mellan 21-22.30

Vi har nyöppnat chatten igen, logga in via blåa pratbubblan till höger.

Hej och välkommen hit!

Tillsammans hanterar vi på Tilia dessa områden: Ätstörningar, oro/nedstämdhet, ångest, depression, kropp och utseende, självbild, frågor kring sexualitet (HBTQ), mobbning och utanförskap.

Vi har var och en kunskapsområden vi har egen erfarenhet av. Vi berättar detta för att ni lättare ska kunna välja vem som känns bekvämast att prata med. Det är därmed inte sagt att ni är välkomna att prata om precis vad ni vill, med vem av oss ni känner det mest bekvämt med. Du kan läsa mer om oss som chattar nedan.

Vi arbetar på ett nytt chatt-system som kommer att släppas måndag 13 juni*, vecka 24. Vi kommer därför att pausa chatten från och med vecka 12, då vi nyrekryterar fler volontärer och provkör samt får ett bättre program att chatta i så vi kan har bättre möjlighet att ta emot er som vill chatta med oss.

*Vi har fått fördröjningar i det nya chattsystemet men öppnar tills vidare vår nuvarande chatt. Du loggar in via pratbubblan till höger.

Så här går det till

Chatten är öppen mellan klockan 21 – 22:30. Du är trygg hos oss, det du berättar stannar här. Vi har avlagt tystnadslöfte och har inte anmälningsplikt. Du har alltid möjlighet att vara anonym hos oss.

Du loggar in via starta chatt. Det kommer då upp en chattruta med den aktuella volontären för kvällen, och du startar konversationen själv. Ni som kommer in i chatten skriver den inledande kontakten, alltså ett första ”Hej!”. Detta för att ni själva ska känna er redo för att börja prata med oss, samt om någon till exempel kommer in i rummet, eller att ni av någon annan anledning hinner ångra er. När ni väl inlett kontakten gör vi allt för att ni ska känna er trygga och vilja prata vidare.

Vi kan inte ta hand om akuta händelser från chatten, däremot pratar vi gärna med dig om känslor runt omkring.

Efter chatten

Känns det jobbigt efter avslutat chatt, hänvisar vi till Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80, tillgängliga varje natt klockan 21 – 06, året runt.

Vi läser alla chatt-konversationer efter avslutad chatt, för att sedan raderas. Detta för er säkerhet samt volontärers feedback. Utdrag ur chatt-samtal kan komma att sparas, men i avkodat format, för att användas i vårt opinionsbildande arbete. Vi vill även att du respekterar att vi har många att hjälpa, du är alltid välkommen till oss, men respektera den volontär som sitter samt övriga stödsökande med ditt bemötande.  Att berätta för någon som lyssnar gör ofta att det känns lättare. Man behöver hjälp av någon som kan lyssna och som kan hjälpa till att se situationen ur andra synvinklar. Vi vill mer än gärna att detta ska vara en plats där du kan öppna dig om hur det känns att bära på dessa tankar, många av oss har varit där själva.

Klicka på stora “Starta chatt”-bubblan ovan för att börja chatta med oss.

Chattschema vecka 26

Måndag: Alice

Tisdag: Josephin

Onsdag: Sofia

Torsdag: Nicole

Fredag: Tomas

Lördag: Maria

Söndag: Sandra

SOMMARTEAMET

DSC_0303

Alexandra

3 fokusämnen: Självkänsla, ätstörning, prestationsångest

Kort om mig: Är en målmedveten tjej som kämpar för att uppnå mina mål. Att vara målmedveten är bra men kan också vara jobbigt när man känner stor press. Tack vare ett starkt stöd har jag lyckats uppnå mycket av det jag vill och tagit mig över hinder — jag hoppas att jag kan vara ett stöd för dig.

DSC_0141

Alice

3 fokusämnen: Ångest, oro och självkänsla

Kort om mig: När jag var tonåring kände jag väldigt mycket oro inför framtiden och förstår därför vikten av att ha någon att prata med, som lyssnar på vad man har att säga. Jag trodde att mitt värde låg i mina prestationer och i mitt utseende. Om jag inte presterade på topp eller såg ut på ett visst sätt så skulle ingen, inklusive jag själv, tycka om mig. Tack vare mycket stöd från personer i min omgivning och många års arbete med mig själv vet jag att jag duger som jag är. 

DSC_0290

Anna

3 fokusämnen: familje-, diagnosproblematik, ångestsvårigheter

Kort om mig: Ens närstående har inte alltid rätt, det är något jag fick lära mig den hårda vägen som anhörig till psykisk ohälsa. Därför är det viktigt för mig att få vara det stödet jag själv inte hade till andra som har det svårt.

Bonnie

Bonnie

3 fokusämnen: Vara barn till någon som missbrukar/lider av psykisk ohälsa, ångest, ätstörningar

Kort om mig: Jag är uppväxt i en familj med missbruk och psykisk ohälsa, länge kretsade därför min existens kring andras behov och jag drabbades tidigt av ångest och ätstörningar. Jag har lärt mig att hantera mitt förflutna och fokuserar idag på att göra saker jag mår bra av och som jag tycker om. Även om man har föräldrar som är sjuka så går det att bli fri och må bra själv!

Billy

Billy

3 fokusämnen: Ångest, depression, beroende

Kort om mig: Efter att i flera år varit nedstämd och haft ångest har jag nu kämpat mig igenom det och mår idag

mycket bättre än på länge. Bestämde mig för att använda mig av mina egna erfarenheter av psykisk ohälsa till att kunna hjälpa andra och finns här för att stötta dig oavsett vad det handlar om.

2

Erika

3 fokusämnen:

Kort om mig:

DSC_0222

Hannah

3 fokusämnen: Utmattning, prestationsångest och självkänsla

Kort om mig: Jag kämpade så hårt med att optimera mitt liv för att vara en grym student, dotter, flickvän och vän att jag körde slut på mig själv och fick diagnosen utmattning. Tack vare stöd från min omgivning så hittade jag sakta tillbaka till mig själv och idag har jag hittat verktyg för att leva mitt liv på ett bra och härlig sätt.  Ingen ska behöva gå igenom det jag gjort ensam.

DSC_0168

Heidi

3 fokusämnen: Depression, ångest, dålig självkänsla

Kort om mig: Jag har varit deprimerad, haft ångest och känt mig ensam. Mitt mål har varit att ta en dag i taget, tillåta mig själv att vara ledsen när jag känt för det och att verkligen ta tillvara på de stunder där jag känner mig galet glad och sätta mig själv i de situationerna oftare. Hittills så har det fungerat bra för mig. Jag behöver inte veta vem du är för att jag ska vilja bry mig och vara ett stöd för dig, jag är medmänniska.

2

Jacob

3 fokus-ämnen: ångest, oro och självkänsla

Kort om mig: Ångest i alla dess former har sedan tidig ålder präglat mitt liv; känslan av att aldrig räcka till och att konstant kritisera mig själv för den jag är. Prestationsångesten var hemsk, den sökte sig in och infekterade mitt psyke, fick mig att känna mig värdelös överlag. Det har varit en kamp genom åren, men idag har jag utvecklat verktyg för att hantera min verklighet. Att få möjlighet att hjälpa andra som mår dåligt känner jag är ett privilegium för mig.

DSC_0128

Josefine

3 fokusämnen: Depression, ångest, social fobi

Kort om mig: Jag fick inte den hjälpen eller den behandlingen som jag behövde när jag mådde som sämst, och det är kanske därför det har tagit så lång tid för mig att läka. Nu vill jag visa alla er fantastiska människor därute att det faktiskt finns hjälp att få och någon som lyssnar och bryr sig. Kram på er alla!

DSC_0285

Josephin

3 fokusämnen: Ångest, ätstörningar, nedstämdhet

Kort om mig: Oro och ångest har i många år styrt och begränsat mitt liv och mina möjligheter. Efter flera depressioner och självskadebeteenden har jag med stort stöd lyckats uppnå mål som jag aldrig trodde att jag skulle uppnå. Idag är det bara jag som bestämmer över mitt liv, inte ångesten.

lina

Lina

3 fokusämnen: Oro, ångest och panikångest.

Kort om mig: På grund av mobbning genom grundskolan har jag fått erfara både oro och ångest. Men idag mår jag betydligt bättre och det gamla har jag lämnat bakom mig på många sätt.

Lollo

Lollo

3 fokusämnen: Självkänsla, genusfrågor, prestationsångest

Kort om mig: Låg självkänsla gjorde att jag trodde att mitt värde satt i mina prestationer. Eftersom jag ständigt jobbar med min självkänsla idag vet jag att mitt värde inte sitter i det jag gör utan den jag är.

2

Lovisa

3 fokusämnen:

Kort om mig:

Malin L

Malin

3 fokusämnen: Missbruk, adoption, ångest

Kort om mig: Jag har under min uppväxt levt med människor som missbrukat och det gjorde att jag under tonåren förlorade förtroendet för vuxna. Jag har under ett flertal år sakta men säkert fått tillbaka tilliten till människor och tron på mig själv. Jag vet att det går att vända och nu vill jag finnas för dig!

DSC_0142

Maria

3 fokusämnen: Ångest, utmattningssyndrom, familjeproblematik

Kort om mig: Det sägs att du är din egen värsta kritiker, och för mig har det många gånger varit precis så. Efter för mycket stress, oro och prestationsångest sjukskrevs jag för utmattningssyndrom, som också kan kallas för utbrändhet. I dag är jag snällare mot mig själv och lyssnar mer på rösten inom mig som säger att jag är toppen.

DSC_0294

Nicole

3 fokus-ämnen: Panikångest, hälsoångest, stress

Kort om mig: Livet bjuder ibland på stora utmaningar, något som jag fick uppleva när jag efter en väldigt stressig period plötsligt fick panikångestattacker. Jag har alltid strävat efter att prestera i allt jag gör, något jag tror att jag har gemensamt med många unga tjejer och killar idag.  Idag har jag hittat verktyg som hjälper mig att leva ett liv som jag mår bra av även när jag inte presterar som jag önskar, och nu hoppas jag kunna vara ett stöd även för dig!

 

2

Rebecca

3 fokusämnen: Prestationsångest, självskadebeteende, suicidtankar

Kort om mig: Jag har nästan alltid haft en inneboende stress i att prestera, vilket såklart färgar mitt liv otroligt mycket. Att inse vad mer som finns i livet förutom det har inte bara varit svårt utan nödvändigtEn av mina många förhoppningar i engagemanget hos Tilia är att förmedla att vi är mer än våra prestationer, och att vi duger precis som vi är.

DSC_0197

Sandra

3 fokusämnen: Depression, prestations – och panikångest.

Kort om mig: Efter några år av prestationsångest och försök till att förtränga dåligt mående med en glad fasad och göra saker nonstop för att slippa känna efter. Så eskalerade detta när jag förlorade en av mina närmsta vänner som genomgick en depression, jag hamnade själv på botten och såg först ingen väg ut. Idag  mår jag bra och är oerhört stolt över den resan jag gjort med mig själv och värdesätter mig för den jag är.

DSC_0279

Sofia

3 fokusämnen: Tvångstankar, ångest och självkänsla

Kort om mig: Jag har alltid varit en person som tänker väldigt mycket och det är inte sällan som dessa tankar har lett till ångest. Som barn utvecklades tankarna och ångesten till tvångstankar som jag levde med under sex år tills tonåren kom och de ångestladdade tankarna började kretsa kring mina prestationer i skolan istället. Idag är jag så gott som fri från ångest tack vare att jag har jobbat mycket med mig själv och min självkänsla och lärt mig att jag duger precis som jag är.

 

DSC_0162

Stellan

3 fokusämnen: Depression, självkänsla, ångest   

Kort om mig: Jag har varit i djup depression och tappade därigenom meningen med mitt liv. Min livskris formade den jag är idag, där istället allt har en mening. Som att finnas här på chatten för dig, där jag får vara den jag är: omtänksam och en god lyssnare.

2

Therese

3 fokusämnen: Oro, ångest, press och stress

Kort om mig: Jag har alltid varit en person som ställer höga krav på mig själv både privat och i skolan, något som i tonåren ledde till mycket ångest och negativa tankar om mig själv. Möjligtvis kunde det komma ifrån en barndom med skilda föräldrar och av den anledningen vilja prestera mer. Med hjälp från en fantastisk kurator lärde jag mig hur jag skulle jobba med mig själv och idag är jag stolt över den jag är och slipper ångest och press från mig själv. Jag vet att jag duger som jag är!

DSC_0105

Tomas

3 fokusämnen: Social fobi, depression, ångest

Kort om mig: Jag har kämpat med det sociala sedan skolstarten vilket ledde till social fobi och depressioner som vuxen. Nu lever jag ett begränsat socialt liv och är nöjd med det och mig själv.

Åsa

Åsa

3 fokusämnen: Anhörig, ångest och självkänsla.

Kort om mig: För mig har det alltid varit lätt att finta människor, jag har varit expert på att fullkomligt gå sönder och le samtidigt. Men förr eller senare kraschar du och då är det tusen gånger värre än om du låtit det kännas direkt. Jag tror egentligen att alla vet det, men tror att det ofta handlar om att vara modig och våga känna, smärtan varar inte för evigt. Jag finns i chatten för att lyssna. Innan, under tiden och efter att du kraschat.

Copyright 2012 Builder - Company. Design by OrangeIdea